– Door Bart Fugers –
Met de Kierenjagers meten we de luchtdichtheid van woningen en drukken we dat uit in een Qv10 waarde. Hoe lager, hoe meer luchtdicht. En hoe minder warme lucht er weglekt in de winter.
Afgelopen halfjaar heb ik een Rotterdamse gezin ondersteund in de energetische renovatie van hun net aangeschafte woning uit 1975. Ik heb regie genomen op de kierdichting en ventilatie.
Bij de start (afgelopen zomer) hebben we eennulmeting uitgevoerd. We waren verbaasd: de luchtdichtheid van de woning was al erg goed, ondanks de vastgestelde kieren en naden.
🌟 De conclusie was toen al: de constructie is heel luchtdicht gebouwd.
Ik heb daarna ondersteund in de kierdichting.
🔧 Nieuwe tochtstrips in alle ramen en deuren, dakdoorvoeren die geen functie meer hadden gedicht, kozijn muuraansluiting gekit en een brievenbusklep gemonteerd.
Vorige week waren alle werkzaamheden afgerond en hebben we een blowerdoortest gedaan om de nieuwe luchtdichtheid vast te stellen. Deze waarde wordt meegenomen voor het bepalen van het nieuwe energielabel.
🌟 Het resultaat: wederom indrukwekkend. We kwamen op een waarde uit van Qv10 van 0,18. Dat is 2x beter dan de nieuwbouwnorm.
Leerervaringen van dit project:
💡Bouwjaar zegt zeker niet alles over de luchtdichtheid.
💡Je kunt met renovatie altijd stappen zetten in het verbeteren van luchtdichtheid, maar de wijze waarop de woning oorspronkelijk gebouwd is, heeft veel impact op de opgave en het eindresultaat.
💡 Door betere luchtdichtheid kan je een labelsprong maken, en daarmee een aantrekkelijke rente krijgen van de bank