De ene 20 graden is de andere niet.
Een comfortabel thuis is iedereen gegund. Maar hoe beleven wij als mens nou comfort? Het is van véél meer afhankelijk dan de temperatuur in huis:
𝐇𝐨𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐥𝐮𝐜𝐡𝐭𝐛𝐞𝐰𝐞𝐠𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧, 𝐡𝐨𝐞 𝐦𝐞𝐞𝐫 𝐜𝐨𝐦𝐟𝐨𝐫𝐭.
Kieren en naden veroorzaken veel luchtbewegingen. Is het hard aan het waaien zal je dit ervaren als koude tocht en moet je de verwarming hoger zetter voor een comfortabel gevoel. Het omgekeerde geldt dus ook: zodra je kieren en naden gaat dichten, heb je minder energieverlies want a) geen koude lucht meer en b) de verwarming kan lager.
En let op: ook een lucht-lucht warmtepomp en een balansventilatiesysteem kunnen, als verkeerd ingesteld of ontworpen, onaangename luchtbewegingen veroorzaken. Zelfs relatief warme lucht kan ongemakkelijk aanvoelen. Een goed ontworpen balansventilatiesysteem houdt rekening met de snelheid waarmee lucht de woning binnenkomt.
𝐇𝐨𝐞 𝐤𝐥𝐞𝐢𝐧𝐞𝐫 𝐡𝐞𝐭 𝐥𝐨𝐤𝐚𝐥𝐞 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐮𝐫𝐯𝐞𝐫𝐬𝐜𝐡𝐢𝐥, 𝐡𝐨𝐞 𝐦𝐞𝐞𝐫 𝐜𝐨𝐦𝐟𝐨𝐫𝐭.
Als we bij een kampvuur zitten is ons gezicht lekker warm, de rug is daarentegen erg koud en daarom oncomfortabel. Als wij thuis voor een raam zitten met oud dubbelglas zal naast de koudeval ook discomfort worden ervaren door het koude glas. Dit glas is heel koud vergeleken met de rest van de woning en dit wordt door het lichaam oncomfortabel ervaren. Met triple glas of HR++ is dit effect al veel minder of verwaarloosbaar.
𝐇𝐨𝐞 𝐤𝐥𝐞𝐢𝐧𝐞𝐫 𝐡𝐞𝐭 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐮𝐫𝐯𝐞𝐫𝐬𝐜𝐡𝐢𝐥 𝐭𝐮𝐬𝐬𝐞𝐧 𝐣𝐞 𝐯𝐨𝐞𝐭𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐣𝐞 𝐡𝐨𝐨𝐟𝐝, 𝐡𝐨𝐞 𝐦𝐞𝐞𝐫 𝐜𝐨𝐦𝐟𝐨𝐫𝐭.
Warme lucht stijgt op, waardoor de vloer automatisch kouder is dan het plafond. Is dit verschil te groot, dan heb je koude voeten en ervaar je dat als discomfort. Daarom zijn pantoffels ook zo een geweldig product. En daarom investeren mensen ook graag in vloerverwarming.
Uiteraard zijn er nog meer factoren! Heb je comfort klachten, stuur ons gerust een bericht voor een gesprek.