1. Kierdichting.
Neem kierdichting direct mee in de plannen. Bespreek je luchtdichtheid ambities direct met je aannemer. Door in de plannen rekening te houden met kier en naaddichting wordt het resultaat beter. Het kost vaak iets meer tijd voor een aannemer om de puntjes op de i te zetten qua kier en naaddichting, maar je gaat hier jarenlang van profiteren qua energieverbruik en comfort! Laat ook een blowerdoortest uitvoeren voordat de afwerklaag (bv. aftimmering of stucwerk) wordt aangebracht. Dan kun je nog je luchtdichtheid verbeteren. (Foto links onder; aanbouw luchtdicht maken)
2. Aanleg balansventilatie.
Overweeg echt centrale balansventilatie met warmteterugwinning aan te leggen. Een renovatie is het juiste moment om deze fijne woningverbetering toe te passen. Dit heeft zin in iedere type woning en voor ieder bouwjaar. Zolang het punt hierboven, kierdichting, goed is uitgevoerd. Het levert je veel op, waaronder energiebesparing, gezondere lucht in de woning, meer comfort (door minder tocht) en een betere luchtvochtigheid. Het weg werken van kanaalwerk en creëren van een technische ruimte voor de box heeft de meeste impact. Dus ook voor deze maatregel geldt dat het uitvoerbaar is tijdens de renovatie, en later lastiger is. (Foto links boven; ventilatiekanalen aanleggen in tussenvloer).
3. Douche water warmteterugwinning (WTW).
Deze apparaten installeer je eenmalig en daarna bespaar je iedere douchebeurt 40%-50% op je gasverbruik of stroomverbruik. Ze verbruiken geen energie. En onderhoud is nihil. Echt een aanrader. Een douche WTW zit vaak weggewerkt en er dienen extra leidingen naar de cv-ketel/mengkraan gelegd te worden, later is dit in ieder geval lastiger en duurder dan tijdens de renovatie. (Foto links boven; ventilatiekanalen aanleggen in tussenvloer).
4. Groepenkast installeren die toekomst proof is.
Een meterkast verschillende keren overhoop halen is duur, dus als je erin aan de slag gaat maak gelijk ruimte voor eventuele toekomstige aanpassingen zoals thuisaccu, warmtepomp, elektrisch koken, zonnepanelen, laadpaal etc.
5. Juiste Isolatie.
En verder natuurlijk goed isoleren. Overweeg ecologische isolatiematerialen en zeker voor je schuine dak. Ecologisch materiaal is veel beter om je huis in de zomer koel te houden. Dat is nog los van andere voordelen (dat het damp kan absorberen en doorlaten, gezond is, minder CO2 uitstoot tijdens fabricage).
6. Lage temperatuur afgifte.
Ga je aan de slag met je afgifte maak het toekomstproof en zorg dat je met genoeg afgifte hebt zodat je met 40 graden CV aanvoertemperatuur je huis kan verwarmen. Dan ben je gelijk warmtepomp klaar. Ook de CV ketel zal veel efficiënter werken bij deze temperatuur. Wil je koelen met je afgifte systeem (omdat je toekomstige warmtepomp dit kan)? Denk hier goed over na. Je kunt als snel condens op je vloer en leidingen krijgen. Aandachtspunt dus.