De 3 meest voorkomende ventilatie fouten in een woning

In onze woningonderzoeken komen we regelmatig ventilatie fouten tegen. Die ontstaan meestal niet bij de aanleg van het systeem, maar bij een latere verbouwing of in het gebruik. De meest voorkomende ventilatiefouten:

🚪 De woning wordt gerenoveerd, zonder rekening te houden met de ventilatie. Er wordt bijvoorbeeld een nieuwe, iets dikkere vloer gelegd in de woning. Die paar extra centimeters zorgen ervoor dat er geen ruimte meer is onder de binnendeuren. Een ventilatiesysteem C of D heeft deze ruimte onder de deuren wel nodig om te kunnen werken: zonder spleten onder de deuren, geen luchtverplaatsing! Of de kozijnen worden vervangen, en er wordt gekozen voor kozijnen zonder luchtroosters. Geen probleem natuurlijk als je een systeem D hebt; maar vaak genoeg blijft de MV-box hangen (systeem C). Dan is er dus geen toevoer van verse lucht.

🔄 De woning wordt uitgebouwd, maar het ventilatie-systeem wordt niet aangepast. In de nieuwe ruimte(s) is geen actieve ventilatie mogelijk, waardoor raampjes en deurtjes open moeten worden gezet om te ventileren.

🔧 Het aanwezige systeem wordt niet goed gebruikt of goed onderhouden. Een ventilatiebox (C of D) doet niet veel meer dan schone lucht rondsturen. Maar als de kanalen, filters en box niet worden onderhouden, dan verliest de box zijn capaciteit. Ook aanwezige schakelaars moeten verbonden blijven, zeker bij vraaggestuurde systemen.

Resultaat van deze fouten: slechte luchtkwaliteit, condensatie van vocht met schimmelproblemen als gevolg. Vaak zie je mensen dan ramen openen om te ventileren wat leidt tot onnodig warmteverlies in de winter.

Het advies is dus tweeledig:

  1. Denk aan je ventilatie bij een verbouwing/ aanpassing van je woning!
  2. Denk aan het onderhoud van je systeem en het regelmatig vervangen van je filters (bij een systeem D).  Raadpleeg de handleiding en leer hoe het systeem werkt. Je kunt ook een onderhoudspartij inschakelen.

(Op de foto regelt Bart een ventilatiesysteem in d.m.v. een debietmeter)

 

 

Aan de slag?

Laat jouw nummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk. Ook zijn wij bereikbaar op Whatsapp of per email.