De ISDE-subsidie voor het verduurzamen van een woning wordt naar verwachting in 2024 uitgebreid met steun voor ventilatiesystemen. Dit is een héél belangrijke stap voor Nederland. Het is namelijk ontzettend lastig om een woning energie efficiënt en comfortabel te maken; zonder gecontroleerde ventilatie.
Oudere woningen hebben standaard zogenaamde natuurlijke ventilatie. Dat betekent: veel kieren, klepjes en luchtroosters in de woning, zodat de woning goed geventileerd wordt. Maar helaas wel ongecontroleerd. Deze luchtlekken zorgen ervoor dat de verwarmde lucht steeds opnieuw moet worden opgewarmd, wat leidt tot hogere energiekosten. Het nadeel is ook dat de hoeveelheid ventilatie in de woning afhangt van hoe hard het waait. Op een windstille dag voel je al snel de neiging een raam open te zetten als je bezoek ontvangt.
Door de luchtlekken aan te pakken, en te kiezen voor gecontroleerde ventilatie waarbij de warmte uit de afgevoerde lucht wordt hergebruikt voor de frisse aangezogen lucht, kan de woningeigenaar niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Gecontroleerde ventilatie kan er zelfs voor zorgen dat het energieverbruik met 10 procent tot 30 procent naar beneden gaat.
Dat het Rijk ons allemaal aanmoedigt om een ventilatiesysteem aan te brengen, is dan ook heel goed nieuws. Voor de woningen zonder ventilatiesysteem (natuurlijke ventilatie), én voor de woningen met een beperkt systeem (zoals enkel ventilatie in de badkamer en WC).
De ISDE-regeling zal naar verwachting subsidie geven voor deze type systemen:
- CO2 gestuurde ventilatie (een zogenaamd C+ Systeem)
- Balansventilatie, een systeem dat de warmte uit afgevoerde lucht terugwint en gebruikt om de aangevoerde lucht te verwarmen (Systeem D)
Zodra de definitieve regeling bekend is, zullen we daarover berichten. VVE’s kunnen trouwens nu al subsidie aanvragen voor energiebesparende ventilatiesystemen.
Wij bij Kierenjagers wacht de nobele taak om nog veel meer woningeigenaren te begeleiden bij hun reis naar een tochtvrij, goed geventileerde woning.
We ontwikkelen op dit moment specifiek projecten waarmee hele straten deze belangrijke eerste stap kunnen zetten, bijvoorbeeld door middel van kierdichtingswerklijsten en ventilatiescenario’s per woningtypologie.
Waarom we graag op deze manier te werk gaan?
- Verduurzamen van een woning vraagt een investering; door schaalbaar te werken en te denken, verlagen we de kosten per bewoner.
- Het vinden van installatiepartners, met name voor ventilatiesystemen, kan uitdagend zijn. Door op straat- of wijkniveau te werken, kunnen we de capaciteit bundelen.
- Samenwerken met buren en wijkgenoten is veel leuker en vaak waardevol bij het nemen van deze belangrijke stappen.
Als je een bewoner bent en graag aan de slag wilt, alleen of met jouw buren, stuur ons dan gerust een bericht – wij denken graag met je mee.
Als je bij een gemeente werkt, kijk dan ook even bij onze gemeentepagina om te ontdekken wat wij precies doen; of stuur een mailtje voor direct contact.