De eerste twee stappen in het logisch verduurzamen van een woning zijn stilstaan bij kierendichting en ventileren. Dit helpt bij de verandering van het ongecontroleerd ventileren tot gecontroleerd ventileren en daarmee de verlaging van jouw warmteverlies.
In veel woningen die ik heb onderzocht zijn er met deze twee stappen minimaal evenveel winst te behalen als met het isoleren. Bovendien is deze stap essentieel om op warmtepomp- temperatuurniveau te komen en een comfortabel en gezonde woning te behouden met verduurzaming. Kortom, een belangrijk onderwerp om bij stil te staan.
1. Waarom kieren dichten zo belangrijk is
Kieren zorgen voor ongecontroleerde ventilatie en dus warmteverlies. Je net opgewarmde lucht wordt letterlijk jouw huis uitgeblazen in de winter. Isolatie komt slecht tot zijn recht als er kieren zijn.
2. Wat de vaak voorkomende kieren zijn
Kieren die op te lossen zijn met tochtstrips en wat afstellingen:
- Ramen en deuren: Dit komt door opgedroogde en oude tochttrippen die hun rek zijn verloren en niet goed afgestelde sloten en grendels. Goede nieuwe tochtstrippen, en deuren en ramen opnieuw afstellen, zijn hierbij een oplossing.
Plekken die te bevechten zijn met Hybriseal of andere tools:
- In de dakconstructie waar het dak de muren raakt.
- Rondom kozijnen en vensterbanken
- Plekken waar leidingen of buizen naar buiten gaan zoals in de meterkast of in het dak (dakdoorvoer)
- Vaak zit het in de constructie van het gebouw wat o.a. te merken is als er tocht via de stopcontacten het gebouw binnenkomt. Deze zijn lastiger op te lossen, maar het is zeker niet onmogelijk met het juiste advies en hulpmiddelen.
Andere mogelijke oplossingen kunnen zijn: PUR, tape, compriband, een nieuw dak of nieuwe luchtdichte folie.
Tot slot plekken waar je op zoek moet gaan naar een luchtdicht(er) alternatief: kattenluikjes en brievenbussen.
3. Hoe kieren op te sporen
Kieren opsporen kan je zelf doen op een dag als het buiten hard waait en het koud is. De tochtplekken zijn dan makkelijker te vinden dan in de zomer. Als je het nog grondiger wilt laten onderzoeken kan je een zogenaamde blowerdoortest laten uitvoeren. Met dit onderzoek wordt er onderdruk gecreëerd waardoor er vanzelf lucht door de kieren komt. De machine kan meten hoe lek/luchtdicht de woning is. De kieren kunnen vervolgens in kaart gebracht met behulp van een rookmachine. De rook wordt dan rondom het gebouw geblazen en naar binnen gezogen via de kieren.
4. En waarom parallel hieraan een ventilatiesysteem nodig is
Ventilatie is enorm belangrijk. Kierendichten en isoleren zonder de wijze van ventileren aan te pakken kunnen zorgen voor een ongezond en oncomfortabel binnenklimaat. Op het moment de kieren worden gedicht, moet je dus overstappen naar gecontroleerde ventilatie. Er zijn grofweg 3 opties:
a. Door de mens gestuurd ventileren
Dat kan door CO2 te gaan meten en daarop te handelen (regelmatig raampjes openzetten voor korte tijd). Dat is een intensieve oplossing en je blijft warmte verliezen met ventileren.
b. Vraaggestuurde mechanische ventilatie (met luchtroosters)
Er zijn ook ventilatieoplossingen die gestuurd ventileren via de luchtroosters. De CO2 wordt gemeten en als die te hoog is wordt er meer lucht afgezogen door een mechanische ventilatiebox. Door de onderdruk komt er dan schone lucht vanuit buiten via de luchtroosters naar binnen. Ook hiermee blijf je dus wel koude lucht aantrekken en warmte lucht wegblazen.
c. Balansventilatie met warmte-terugwinning
De meeste ideale oplossing is om een balansventilatiesysteem aan te schaffen. Deze oplossing werkt met warmte-terugwinning zodat veel minder warmte verloren gaat met ventileren. De warmte uit de afgevoerde lucht wordt gewonnen en in de schone nieuwe aangevoerde lucht gestopt. Er zijn dus wel aan en afvoer kanalen nodig in de woning. De voordelen op een rij:
- Comfortabel. geen koude lucht meer via de luchtroosters. De aangevoerde lucht wordt namelijk eerst opgewarmd met de warmte vanuit de afgevoerde lucht.
- Gezond: de lucht wordt gefilterd en is dus schoner dan de buitenlucht (dit vraagt wel dat de gebruiker de filter elk halfjaar vervangt)
- Energie-efficient: doordat de warmte terug uit de afgevoerde lucht wordt gewonnen, is er veel minder warmte verlies door ventileren. Je komt zo een stap dichter bij het vereiste temperatuur niveau voor het installeren van een warmtepomp.
- Het is een behoorlijke investering (wel vaak met dezelfde terugverdientijden als isolerende maatregelen)
- Er moeten luchtkanalen in de woning worden aangelegd. Het is handig om deze werkzaamheden te combineren met andere grondige werkzaamheden in de woning.
- Een ventilatiebox maakt geluid (dus hier moet over nagedacht worden met de aanleg om dit te minimaliseren)
Hulp nodig in jouw denkproces of interesse in de blowerdoortest? Neem dan contact met ons op.