We hebben zojuist een boeiend project afgerond in een jaren 70 wijk in Gemeente Gouda, waar we 21 woningen hebben onderzocht met onze blowerdoortest om alle naden en kieren in kaart te brengen. Het is fantastisch om te zien hoe bewoners enthousiast aan de slag gaan met de verduurzaming van hun woningen.
De meest opvallende inzichten:
1️⃣ Grote Variatie in Luchtdichtheid door Uitbouwen, Dakkapelen en Renovaties
Uitbouwen, dakkapellen en renovaties uitgevoerd door verschillende aannemers zorgden voor aanzienlijke verschillen in luchtdichtheid.
De scores varieerden sterk, waarbij de slechtste woning maar liefst 3 keer slechter scoorde dan de beste.
Les: luchtdichte afwerking bij aanpassing van je woning is cruciaal.
2️⃣ Ventilatie en Luchtdichtheid Hand in Hand
Bij het aanpakken van naden en kieren komt ventilatie automatisch om de hoek kijken. Veel woningen in deze wijk hebben nog geen ventilatiesysteem en ventileren door ramen open te zetten, wat vaak resulteert in ongecontroleerde warmteverlies en slechte luchtkwaliteit. Met een CO2-meter kan de luchtkwaliteit beter worden gemonitord, waardoor minder warmteverlies optreedt en het wooncomfort toeneemt.
3️⃣ Grote Klappers zijn Duidelijk Zichtbaar
Veel woningen hadden dakdoorvoeren en dak-muurconstructies die niet luchtdicht waren afgewerkt. Deze zwakke punten waren vaak eenvoudig te identificeren doordat er daglicht (!) doorheen scheen. Dit zijn plekken waar geen ventilatie nodig is, laatst staan ongecontroleerd.
Onze kierenjacht laat zien hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan luchtdichtheid bij verduurzaming. 💡🔍