– Door Dennis van Erp –
Afgelopen zomer heb ik een centraal balansventilatiesysteem geïnstalleerd in mijn jaren 30 woning. Dat is een systeem met warmteterugwinning. Voorheen vertrouwde ik op manuele ventilatie, waarbij ik regelmatig luchtte en de luchtkwaliteit in de gaten hield met een CO2-meter.
Waarom?
Als toegewijde Kierenjager vond ik het natuurlijk niet kunnen om zonder een goed ventilatiesysteem te leven. Na zorgvuldige afweging koos ik voor een centraal balansventilatiesysteem, omdat:
- Het de meest energie-efficiënte manier van ventileren is.
- Mijn huis zich bevindt zich langs een drukke weg met veel geluids- en luchtvervuiling. Dit ondervond ik toen ik nog geen systeem had en voortdurend ramen moest openen voor ventilatie. Een systeem C met luchtroosters was slechts een gedeeltelijke oplossing geweest.
- Het huis zonder raamroosters gebouwd is; systeem C was daarom minder logisch.
Hoe?
De keuze voor een centraal balansventilatiesysteem bracht echter de nodige complexiteit met zich mee wat betreft ontwerp en uitvoering. Het kostte tijd om de optimale locatie voor de warmteterugwinningseenheid (WTW) en de kanalen te bepalen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een box die tegen het plafond gemonteerd kan worden i.v.m. de beschikbare ruimte. De gaten door de gevels en stenen muren heb ik laten boren door een specialist omdat het gewoon goed moet gebeuren. Het heeft mij aan materiaal kosten en inzetten van de specialist ca. 4000,- euro gekost.
Het resultaat?
Maar het resultaat mag er zijn!
- We reduceerden op energiekosten (circa 20%, hoewel dit pas na een jaar nauwkeurig te beoordelen is). Doordat ramen niet meer open hoeven, blijft de hele woning warmer.
- Onze slaapervaring werd een stuk prettiger, dankzij de constante toevoer van gezonde lucht naar alle slaapkamers.
- Verminderd geluid en fijnstof doordat ramen gesloten blijven en verse lucht gefilterd het huis binnenkomt.
- We hebben minder last van koude vloeroppervlakten en kouval, aangezien kiepraampjes boven normaal gesproken openstonden tijdens het slapen.
- Aanzienlijk minder condens op het oude dubbele glas (ja ja, deze gaan nog vervangen worden)
- Het is heerlijk om je eigen geproduceerde warmte te gebruiken om de woning warm te houden; denk aan de warmte van onze aanwezigheid, van het douchen en van het koken
Dankzij een doordacht ontwerp is het systeem vrijwel geruisloos in gebruik. In de leefruimtes is nauwelijks merkbaar dat het systeem actief is.
En nu?
Nu mijn centraal balansventilatiesysteem optimaal functioneert, is dat het perfecte moment om door te gaan met het afdichten van alle resterende kieren en naden. Ik ben benieuwd hoeveel ik dan extra bespaar.
De foto hieronder laat het eerste gat (200 mm) door de buitengevel zien, even slikken als die wordt geboord 😊